Skip to content

FAQ - Veelgestelde vragen

Hoe wordt wijn gemaakt?

We weten vaak wel hoe wijn er uit ziet en hoe wijn proeft, maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? We leggen het in het kort uit, aan de hand van 5 stappen.

1) Oogst. Het productieproces begint met de oogst; het plukken van de druiven. Dit kan met machines, maar bij de wijnboeren van Koop Een Vat gebeurt dit bijna volledig met de hand. Dit heeft een aantal voordelen. Alleen de beste en rijpe druiven worden geplukt, takjes worden minder geplukt én de druiven blijven heel, waardoor alle sappen behouden blijven.

2) Persing. Na de pluk worden de druiven geperst (of gekneusd) en ontdaan van takjes of steeltjes. Door het kneuzen komen de smaakstoffen in en onder de schil vrij. Het druivensap wat hier ontstaat heet most. Door steeltjes, schillen en pitten in de most komen er meer zuren en tannine in het sap. Om rode wijn te maken, worden de schillen meer dan 24 uur geweekt in de most. Voor rosé is dit 8 tot 14 uur.

3) Gisten. Na de persing begint de most te gisten. Hier worden de suikers omgezet in alcohol. Eerst ontstaat de jonge wijn. Deze is vrij zuur en hard van smaak. Als de wijn langer blijft liggen, begint deze na enkele maanden opnieuw te gisten. Dit is de 2e gisting, de Malolactische gisting. Appelzuur wordt hier in melkzuur omgezet, die zachter en ronder is. Na de Malolactische gisting wordt de wijn gefilterd om bacteriën en gist te verwijderen. Sommige witte wijn met weinig appelzuur wordt na de 1e gisting al gefilterd.

4) Lagering. Na de gisting worden de wijnen opgeslagen in vaten. Dit kan hout of roestvrij staal zijn, maar soms ook klei of steen. Bij Koop Een Vat worden de meeste wijnen volledig op hout gelagerd. Er gebeuren tijdens de lageringen twee dingen: Het ‘afronden’ van de smaak vindt plaats, tannines worden zachter en er is een uitwisseling van aroma’s. Daarnaast krijgt de wijn de smaak van het vat, met name het hout. Roestvrijstaal geeft normaliter geen smaak af. Bij sommige wijnen vindt de gisting op het vat plaats, zo zijn stap 3 en 4 samengevoegd.

5) Als laatste vindt de botteling plaats, de wijn wordt overgeheveld en soms nogmaals gefilterd. Daarna gaat de wijn in flessen, en gaat de kurk in de fles en persoonlijk etiket op de fles.

Je wijn is nu klaar voor levering! Tijdens het maken van jouw wijn volg je dit gehele proces stap-voor-stap. De wijnboer en wij houden je op de hoogte met persoonlijke updates.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Een proefset aanvragen? Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief